Vi syns i Hälleforsnäs

AKTIVITETER - WILD HEART

Allemansrätten

Var rädd om vår natur och våra djur
Kika gärna på Friluftsfrämjandets film om Allemansrätten – Nedskräpning i natur! Skådespelare är Anders ”Ankan” Johansson och Aliyah Torres.  Länk till video

När du är i naturen glöm inte att lämna den så som du fann den! Allemansrätten ger oss möjligheter att vara ute men det är under ansvar! 

Alla vet inte riktigt hur man gör i naturen – men ibland finns det kloka personer i närheten som kan berätta! 

Svenskt Friluftsliv har producerat tre filmer om allemansrätten som ni hittar på deras Youtubesida

– Friluftsliv i Sverige

 

Vikingadagar - 8 & 9 Juni

En aktiv utomhusdag där Bruksskolans elever får upptäcka möjligheterna i sin närmiljö genom att levandegöra vardagen hos folk förr i tiden. Målet är att skapa praktisk förståelse hur det var att leva i den tid de läser om på historielektionerna.

I smarbete med fantastiska Nina och Martin Wande från Idefarmen.

Vikingadagarna gästas av musikern Simon Stålspets

WHH önskar alla deltagar en riktigt intressant och kul dag!

Nallejakt

Hjälp till att sätta ut nallar och andra gosedjur i era fönster eller en nalle som sitter i trädgården, låt fantasin avgöra var nallarna dyker upp! 

Så här går det till: 
Fotografera och lägg själv upp dina ”nallar” och andra gosedjur enligt följande tre alternativ;

1) Instagram tagga #nallejakthälleforsnäs
2) här på meddelande
3) sms 073-6227950

Vi hjälper dig att få ut bilderna, så att alla som vill kan gå ut på ”Nallejakt”. 

Tänk på att visa lagom mycket av omgivningen/huset. Det ska vara spännande och lite klurigt men ändå så att det är möjligt att hitta alla nallar som placeras ute och inne .

Gå på nallejakt:
Skicka in en bild  där du håller upp en lapp med hur många du har hittat. 

Bakgrund:
På kort tid har det blivit en global trend att placera gosedjuren i sin fönsterruta. Dels för att inge en känsla av trygghet men också på grund av en lek som är menad att roa barn (och vuxna). 

Vattenbar till bin

Fixa en vattenbar till bin, humlor och fjärilar. Nu när det är väldigt torrt i stora delar av vårt land är detta extra viktigt.

Man tar helt enkelt glaskulor, stenar eller lecakulor och lägger tätt på ett fat. Sedan fyller man på vatten. Vattnet ska inte täcka kulorna. Bina ska nämligen stå på kulorna och dricka emellan. Vi har ställt vår bivattnare i rabatten brevid våra mest Bi-besökta växter 🌿
Så gör en (eller flera) Bi-vattnare för vår världs skull

Var noga med att vattnet hålls rent. Annars kan bina bli sjuka. 🐝

Genomförda aktiviteter

Majblomma, insamling

I vår säljs bara digitala majblommor. Du bestämmer priset. Varenda krona bidrar till Majblommans arbete mot barnfattigdomen i Sverige. När du har swishat en gåva får du ladda ner din digitala majblomma!

– länk till insamling majblomma

Skräpplockardagar

Var: Bruksskolan Hällefornsäs och närområdet

Ansvariga: 
– B
ruksskolan hälleforsnäs
– Håll Sverige Rent
– Svenska Postkodstiftelsen
– Generation Pep
– Wild Heart

Bruksskolans 175 Miljöhjältar gjorde en strålande insats när de ägnade en dag åt att städa på skolgården och i närområdet där de passerar och uppehåller sig varje dag.

Musikalen Skräp - 5 april
Livesändning!

Var: teaterklamman sänder Live via nätet!
Ni som medlemmar i Wild Heart Hälleforsnäs kan välja att se SKRÄP hemma.

Anmälan: hör av er till oss senast den 28 mars för vidare instruktioner.
@wildhearthalleforsnas
wildheart@halleforsnas.org

När vi nu inte kan samlas och cykla till Mellösa för att titta på musikalen SKRÄP finns i stället möjlighet att musikalen kommer hem till er.

Vattenrundan

Vattenrundan” var en utomhusdag som genomfördes tillsammans med elever och personal på Bruksskolan i Hälleforsnäs. 

Temat följde skolans läroplan, på skolan pratar man vatten med anledning att hela skolan åker på expedition till Stendörren i vår. Lärarna preparerades med frågor och samtalsfrågor om reningsverk, vattnets hållbarhet, vad kan vi göra hemma mm. För de yngre en saga om vattendroppen.

Dagen startade startade med uppvärmning på olika små stationer till musik i sporthallen, för att sedan leda vidare i en promenad över ”spängerna” och fram till Tallsjön. Med snön utom synhåll hade vi med idéer från ”Alla barns rätt till skrubbsår” riggat en variant av skidskytte, bowlingskytte, livlineskytte, ockisskytte, Kubbskytte, Kastskytte och Spjutskytte.

Glada funktionärer vid varje station. Tack till alla som var med!

Vinterdag i Malmabacken

”Vinterdag i Malmabacken”var en strålande dag i Malmabacken med barn och föräldrar. 

Tack Jon Philipson och teamet i Malmköpings Alpina SK!
Vilka ”hjältar” ni är som jobbade nattetid för att skapa snö till sportlovsveckan.

Jon fixade även så att glöden var perfekt till våra lunchkorvar. Flera barn som var med idag har aldrig åkt pulka och skidor. Flera kommer garanterat tillbaka nästa säsong.

Tack allihopa som var med och bidrog till en kul dag!

Upp och hoppa

Den 2 februari  utmanade generation pepp och Wild Heart alla att som ville vara med att komma till planen utanför Celsingeskolan i Hälleforsnäs för att hoppa så mycket vi kunde i 31 sekunder. Vi räknade ihop antalet hopp och gjorde en liten film som taggades 
#uppochhoppa2020

Utmaningen är en kampanj från generation pep. Målet med kampanjen är att “öka kunskapen och medvetenheten kring vikten av vardagsrörelse och farorna med stillasittande för barn och unga.”

Lidas Naturstig

21 barn och föräldrar gav sig ut i naturen en solig vinterdag för att promenera på naturstig. 

Första etappen startade med att samtala kring Allemansrätten. Därefter vandrade vi vidare in på stigen där en mossbeklädd stenmur lockade till balansgång.

Försedda med penna och papper inför tipspromenad gick vi raskt fram till första frågan.

Stigen går upp och ner i ojämn terräng och det dröjde inte länge förrän barnen plötsligt upptäckte en picknickkorg mitt i skogen.

Det var härligt att se hur promenaden uppmuntrade även de lite äldre barnen till spontan lek i skogen. Ett och annat spännande djur dök även upp i skogen.

Dagen avslutades med lite gofika innan hemfärd.

Gjuterimuseum

Premiären för en av tio aktiviteter familjerna i Wild Heart Hälleforsnäs erbjuds att vara med på.

Den här gången var det Hälleforsnäs Gjuterimuseum som hade planerat aktiviteten. Representanter från Gjuterimuséet berättade om den gamla lanthandeln som även besöktes inne på muséet där den finns uppbyggd. Vi tittade även på kanonen som är tillverkad på bruket under 1700-talet. Den är utlånad från Nordiska Muséet och har nu fått komma hem.

Sörmlandsbygden anslöt till vårat gäng och följde med oss på promenaden mot Brukssjön och vidare upp i skogen till Kruttornet. Där fick alla lite information om tornet och det var avfyrades skott i en liten kanon. På vägen tillbaka gjorde vi ett stopp vid Brukssjön där de som ville hjälptes åt att fylla ballonger till små ”drakägg” man lägger in i frysen.

"Vi syns i Hälleforsnäs"
Hälleforsnäs bygderåd
Kontakt
halleforsnasbygderad@gmail.com

Bli medlem i bygderådet