Vi syns i Hälleforsnäs

HÄLLEFORSNÄS

Om Hälleforsnäs

Redan 1659 etablerade Abine Noy ett järnbruk vid forsen Hälleforsen i Gnyssleån, då för att gjuta kanoner. Men det skulle dröja in på 1800-talet innan gjuteriet växte till en modern industri, och med det utvecklades samhället. När bruket var som störst på 1960-talet jobbade där omkring 1200 anställda, det var då kommunens största arbetsgivare.

I närheten av bruket ligger gården Näs, namnet Hellefors-Näs uppkom när järnvägen kom till området 1877 och stationen placerades vid gården Näs.

Bruket lade ner i början på 2000-talet men området har nu börjat få nytt liv. Där hittar du bland annat butiker, gjuterimuseum, galleri, ateljé, teater, mejeri, restauranger och turistbyrå. På kullen mitt emot bruket finns även en äventyrsbana som barnen kan leka i.

Ett tips är också att ta en promenad vid Brukssjön som ligger intill bruket, kanske en tur ut på udden vid herrgården. För den promenadsugne så finns det en handikappanpassad promenadväg som går hela vägen till spångarna i mitten av Brukssjön och som sedan leder er tillbaka till bruksområdet.

Vi syns i Hälleforsnäs
Hälleforsnäs bygderåd
Kontakt
halleforsnasbygderad@gmail.com

Bli medlem i bygderådet